Sunday 24 July 2011

[22.07.2011] Helevete i Oslo 22.07.2011

Dramaet minutt for minutt


Klokken 15.22: En bombe plassert i en Volkswagen Crafter går av ved regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Hele første etasje i hovedbygget blir blåst ut i eksplosjonen. Det bryter ut brann både i Statsministerens kontor og i Olje- og energidepartementet.
  • Trykkbølgen pulveriserte vinduer oppover i alle etasjene og knuste også vinduer i VG-bygget og andre bygg på andre siden av plassen. Store røykskyer stiger opp rundt kvartalet, forvrengt metall og knust glass ligger spredd i gatene. Folk løper til og begynner å hjelpe skadde ut.
  • Hovedbrannstasjonen ligger rett ved regjeringskvartalet. Vinduene ble blåst inn av trykkbølgen, og det tok derfor noe tid før brannbiler herfra kunne rykke ut. Brannbiler fra andre stasjoner rykket imidlertid ut.
Klokken 15.26: Politiets første registrering av at en eksplosjon hadde skjedd.
Klokken 15.28 melder første politipatrulje om at den er på stedet og kort senere er det masseutrykning i Oslo sentrum. NTBs reporter ser flere personer som behandles for kuttskader på gatene. Politiet sperrer av store deler av sentrum av frykt for nye eksplosjoner. Det meldes om flere døde og skadde.
Klokken 15.58: NTB får bekreftet at statsminister Jens Stoltenberg ikke er rammet i angrepet og skal være i sikkerhet. Senere blir det også bekreftet at ingen øvrige ministre er skadd.
  • Politiet oppfordrer folk til å holde seg unna sentrumsnære områder. Folk løper forvirret rundt i Oslos gater. Mobilnettet får problemer ettersom flere prøver å ringe til kjente. Sårede strømmer til Oslo legevakt, og alle sykehusene i Oslo er i alarmberedskap.

Klokka 17.27 får Nordre Buskerud politidistrikt melding om skyting på Utøya i Tyrifjorden. Kjetil Vevle, sentralstyremedlem i AUF, publiserer følgende på nettsamfunnet Twitter klokken 17.52: Noen skyter på Utøya. Oppdater politiet!!. Flere twittermeldinger strømmer inn fra livredde ungdommer på Arbeidernes Ungdomsfylkings sommerleir på øya. De melder at flere er truffet.
  • Mannen løsner mange skudd. Det bryter ut panikk på øya ettersom ungdommene prøver å flykte og gjemme seg. Flere la på svøm for å komme seg til andre siden.
Klokken 17.30 blir Oslo-politiet varslet om skuddene på Utøya. Åtte minutter senere blir beredskapstroppen i Oslo samlet og kjører i bil mot Utøya. Den er framme ved fastlandssiden klokken 18.09, men må vente på båt som kan ta dem over til øya.
Klokken 18.27: Bare to minutter etter at beredskapstroppen kommer i land på Utøya blir den antatte gjerningsmannen pågrepet. Politiet beslaglegger da en maskinpistol, i tillegg til et annet håndvåpen.
  • Anders Behring Breivik (32) er pågrepet og siktet for både skytingen på Utøya og bombeangrepet i Oslo. Han skal ha blitt sett få minutter før eksplosjonen i regjeringskvartalet, og ble senere pågrepet på Utøya. Han var ikledd en falsk politigenser og skal ha sagt til ungdommene på øya at han kom for å hjelpe dem.
  • Sju personer er bekreftet omkommet etter eksplosjonen i regjeringskvartalet. 85 personer er bekreftet omkommet etter angrepet på Utøya. Flere er savnet.
  • I alt 28 personer ble lørdag behandlet på Ullevål sykehus i Oslo. Flesteparten av pasientene er alvorlig eller kritisk skadde. Sykehuset regnet lørdag ettermiddag med at det vil bli overført flere pasienter fra omkringliggende sykehus. Av dem som er innlagt, kommer 17 personer fra Utøya og 11 fra eksplosjonen i regjeringskvartalet.
  • Politiet utelukker ikke at dødstallet fra begge de to angrepene vil stige.
  • Breivik er siktet etter straffelovens paragraf 147a om terrorhandlinger. Siktelsen innebærer en strafferamme på inntil 21 års fengsel. Politiet bekrefter at han har synspunkter på høyresiden i politikken, og politiet kalte ham kristenfundamentalist. Lørdag kveld blir et manifest på 1.500 sider skrevet under pseudonym oppdaget på internett.
  • Riksadvokaten har beordret Oslo politidistrikt til å ha fullt ansvar for etterforskningen av begge sakene. Arbeidet med å etterforske skader, foreta tekniske undersøkelser og identifisere de drepte vil ta lang tid, opplyser politiet.
(ANB-NTB)

Kilde: 


No comments:

Post a Comment

If you want to comment or share your thoughs, please do! :)